Komentované prohlídky skleníků prodlouženy až do Vánoc
V pěstebních sklenících, které se nacházejí mimo návštěvnickou část, rostou stovky druhů a kultivarů zejména užitkových rostlin z tropů a subtropů – orchideje, exotické bylinky a koření, citrusy, ale také palmy i několik velmi vzácných exemplářů nebo tzv. živoucích fosilií. Zájemci mají možnost během hlavní návštěvnické sezóny zhlédnout bohatou kolekci rostlin v rámci komentovaných prohlídek skleníků. Pro velký zájem byly letos prodlouženy až do Vánoc.
Komentované prohlídky skleníků probíhají pravidelně o víkendech během hlavní návštěvnické sezóny již řadu let a mezi návštěvníky se těší velké oblibě. V letošním roce byl zájem o ně mimořádný, proto jsme se rozhodli prodloužit je i do mimosezónního období. Probíhat tedy budou po všechny následující víkendy až do 18. prosince v obvyklé časy, tj. v 11 a 14 hod. Nově bude možné nahlédnout také do zázemí nového foliového skleníku určeného pro zazimování mobilní teplomilné zeleně a bonsají. Prohlídky jsou v ceně vstupného do zoo, ale kvůli omezené kapacitě je třeba se na ně předem přihlásit – buď na telefonicky (na čísle 596 241 269) nebo osobně na vrátnici zoo.
Ve sklenících je možné spatřit kromě užitkových rostlin tropů a subtropů také rostlinné relikty, tzv. živoucí fosilie – blahočet ztepilý (Araucaria heterophylla) a cykas japonský (Cycas revoluta). Cykas japonský pochází z jižního Japonska. Je nejznámějším druhem mezi třemi stovkami známých druhů cykasů. Ty patří k nejstarším rostlinám na světě. Na Zemi se objevily poprvé v období permu před 250 miliony let. Cykasy se dožívají značného věku. V japonských zahradách roste cykas, jehož stáří se odhaduje na více než 1100 let. Původní areál cykasu japonského je ostrov Kjúšú v jižním Japonsku a ostrovech známých jako Jižní japonské souostroví. V poslední době se objevily i zprávy o jeho výskytu na jihovýchodě Číny v provincii Lianjiang. Cykas japonský roste na svazích s vápencovým podkladem, vždy na plném slunci. Občas se objevuje i v lesích, ale vždy na vápenci. Pěstování běžně dostupných cykasů je jednoduché. Rostliny v našich domácích podmínkách vytvářejí obvykle jednou za růžici listů, které rostou ze středu a odvíjejí se podobně jako listy kapradin. Kmen je zdrojem škrobovitého sága, které se používá k přípravě jídel. Dříve se škrob z cykasů průmyslově vyráběl. V Japonsku se z něj připravuje druh saké a v minulosti byla po zpracování pojídána semena. Některé části cykasů jsou jedovaté a před konzumací musejí být speciálně upraveny.
O vánočních prázdninách budou probíhat speciální vánoční prohlídky skleníků ve dnech 27., 28. a 29. prosince vždy v 11 hodin.
11.11.2022UPOZORNĚNÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY - Uzavření pavilonu slonů
8.11.2022V zoo soutěží přes dva tisíce žáků
7.11.2022Šípkový podzim se vydařil – lidé pro zvířata nasbírali rekordní množství plodů
5.11.2022Pestřenec podobný – ryba šnekáč, co vrší písečné duny
1.11.2022Halloween a lampionový průvod v zoo