Botanické zajímavosti zoo: Ovoce andělů
Letos naposled mohou návštěvníci ostravské zoologické zahrady nahlédnout do pěstebních skleníků, a to v rámci mimořádných komentovaných prohlídek v pátek 27. prosince a v pondělí 30. prosince, vždy v 11 hodin. Ve sklenících v tuto dobu dozrávají různé druhy tropického ovoce, mezi nimi například papája. Mořeplavec Kryštof Kolumbus nazval tyto plody pro jejich lahodnou chuť ovoce andělů.
Donedávna zahrnoval rod papája (Carica) asi 20 druhů. Po dalším zkoumání však byly na základě zjištěných rozdílností zařazeny do nových rodů Jacaratia a Vasconcellea. V rodu Carica zůstal jediný druh – papája obecná (Carica papaya). Papáje je teplomilná mohutná bylina s dřevnatící lodyhou a velkými jedlými plody, které se podobají okurkám. Pravděpodobně pochází z tropických oblastí jižního Mexika a Střední Ameriky. Dorůstá do výšky až 10 metrů, ale byly vyšlechtěny i kultivary s výškou do 2 metrů. Zralé plody mají žlutooranžovou až červenooranžovou kůru a oranžovou nebo růžovou dužinu.
Nezralé zelené plody je možné tepelně upravovat a používat jako zeleninu do různých pokrmů. Obsahuje enzym papain, který usnadňuje trávení bílkovin a má protizánětlivé účinky. V některých kulturách se konzumují i semena papáji, která mají pepřovou chuť a obsahují látky s antiparazitickými účinky. Používá se nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. V pleťových maskách pomáhá jemné exfoliaci a zjemnění pleti. V tradiční medicíně se listy papáji využívaly při léčbě malárie, jako projímadlo nebo k úlevě od astmatu.
19.12.2024Medvěd z Konopiště se zabydluje v zoo
16.12.2024Vánoce v zoo
13.12.2024Botanické zajímavosti zoo: Zoo jako oáza života i v zimě
3.12.2024Advent a Koledování v Zoo Ostrava
3.12.2024Pozvánka na přednášku: Pozitivní seznamy - začátek konce chovatelství?